forex trading logo
GreekEnglish (United Kingdom)

GTranslate

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

weather

Στην επέτειο της 28 Οκτωβρίου του 1940 PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την mouseio   

ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
Το μήνυμα
του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά

Πρόσωπο με πρόσωπο με την ιστορία βρέθηκαν οι Έλληνες εκείνο το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940. Πρόσφεραν στην Ευρώπη και σ̉ όλο τον κόσμο το φωτεινό παράδειγμα, πως ένας λαός μπορεί να ορθώσει το ανάστημά του και να υπερασπιστεί την ελευθερία του.
Ήταν μια πράξη με εσωτερικό μεγαλείο, απέναντι στις σιδηρόφρακτες στρατιές του φασισμού και του ναζισμού, η οποία προκάλεσε τον θαυμασμό του ελεύθερου κόσμου κι ακόμα εξακολουθεί να κερδίζει την εκτίμησή του. Το ελληνικό έθνος δεν το δόξασε τόσο η επιτυχία, όσο η ηρωική προσπάθεια, τους Έλληνες δεν τους αποθανάτισε τόσο η υλική, όσο η ηθική νίκη.


Ο στρατιώτης του '40 και του ΟΧΙ αποτελεί τον ορισμό του ανώτερου ανθρώπου. Εκείνου, ο οποίος, αν και γνωρίζει ότι δεν έχει πιθανότητες για τη νίκη, εν τούτοις επιμένει στο καθήκον και γι'αυτό θυσιάζεται ασυμβίβαστα, μη βρίσκοντας τη δικαίωση και τη δόξα, παρά μόνον μετά θάνατον. Μπορεί οι στρατοί να κερδίζουν τις νίκες, όμως οι πνευματικές δυνάμεις του γένους και της φυλής τις προετοιμάζουν και οδηγούν τον ελληνικό λαό στους μεγάλους αγώνες. Να γιατί ο στρατιώτης του ΟΧΙ έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον Σπαρτιάτη της μάχης των Θερμοπυλών.
Η ουσία στο έπος το '40 είναι η ελληνική ψυχή. Η γενιά εκείνη δεν υπολόγισε τη δύναμη του πυρός και του σιδήρου του αντιπάλου, όλοι σαν ένας άνθρωπος έλαβαν τη μοναδική απόφαση να αγωνισθούν και να πεθάνουν. Το ιστορικό ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940 αντιλάλησε στις κορφές της Πίνδου, στις χαράδρες της Κλεισούρας, στη χιονισμένη Τρεμπεσίνα, στο ύψωμα 731, στη Χειμάρα και στο Αργυρόκαστρο, στα πελάγη του Αιγαίου και του Ιονίου και στους ουρανούς της πατρίδας μας. Αντιλάλησε στον γνώριμο ήχο της ελληνικής ιστορίας και έκαμε κάθε καρδιά να ριγήσει.
1940-2013. Ως έθνος και λαός κρινόμαστε από τις επιλογές μας, αυτές μας χαρακτηρίζουν κι απ'αυτές μας θυμούνται οι απόγονοι. Η γενιά του '40 πολέμησε για την τιμή και την αξιοπρέπεια της πατρίδας και δικαιώθηκε ιστορικά. Οι σύγχρονοι Έλληνες, των αρχών του 21ου αιώνα, χάσαμε στην πλειονότητα τις ψυχικές μας δυνάμεις. Ξεχάσαμε την ηρωική και σφυρηλατημένη εδώ και αιώνες ελληνική ψυχή μας. Η ελληνική ανδρεία κάπου έχασε το ηθικό περιεχόμενο.
28η Οκτωβρίου. Τότε, το 1940, οι Έλληνες ξεπέρασαν την καθημερινότητα και ομολόγησαν πίστη σε ηθικές αξίες. Σήμερα, μπορούμε να ανασύρουμε τις ψυχικές δυνάμεις μας για να αναφωνήσουμε το νέο ΟΧΙ σ'αυτούς που ξανά αμφισβητούν τους ιστορικούς μας τίτλους, τους σφραγισμένους με το αίμα της φυλής;

 

Συνδεμένοι Χρήστες

Έχουμε 11 επισκέπτες συνδεδεμένους

Αναζήτηση...

Webdesign

Σχεδίαση Ιστοσελίδας και φιλοξενία από την WEBROS