forex trading logo
GreekEnglish (United Kingdom)

GTranslate

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

weather

Δεκαπενταύγουστος Η μέρα της Παναγίας PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την mouseio   
ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ. Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
«Χαίρε, ω Μήτερ της ζωής»

του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά

Στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που εορτάζεται στις 15 Αυγούστου, περιλαμβάνει κατά πρώτον την κοίμηση και την ταφή της Παναγίας και κατά δεύτερον την ανάσταση και τη μετάστασή της στους ουρανούς. Πρόκειται για την παλαιότερη και τη μεγαλύτερη από τις Θεομητορικές εορτές, που η εκκλησία καθιέρωσε, για να τιμήσει τη Μητέρα του Κυρίου μας.

Χαιρόμαστε οι πιστοί, διότι η Μητέρα του Χριστού είναι ό,τι ανώτερο και ευγενέστερο είχε να προσφέρει ο κόσμος των ανθρώπων στο Θεό. Χαιρόμαστε, διότι ο Θεός την τιμά με ασύγκριτη ουράνια δόξα. Και η δόξα αυτή αντανακλά σε όλους μας και γίνεται αφορμή χαράς για όλους μας. Χαιρόμαστε οι πιστοί, διότι η Μητέρα του Θεού είναι και Μητέρα δική μας και γι' αυτό με την Κοίμησή της δεν εγκαταλείπει τον κόσμο. Πολύ περισσότερο τώρα, με την παρρησία που έχει, πρεσβεύει στον Υιό της και με τις πρεσβείες της σκεπάζει όλους τους πιστούς, λυτρώνοντας εκ θανάτου τις ψυχές μας.
«Αγάλλονται γηγενείς επί τη θεία σου δόξη κοσμούμενοι». Αγάλλονται οι άνθρωποι μαζί με τους αγγέλους, βλέποντας με ιερό δέος αυτήν που γέννησε τον αρχηγό της ζωής να εισέρχεται στην αιώνια ζωή της ουράνιας βασιλείας. Η Παναγία έχει τη μεγαλύτερη δόξα απ' όλους τους ανθρώπους, είναι ανώτερη απ' όλους τους αγγέλους, είναι η βασίλισσα των ουρανών.
Ψάλλει θριαμβευτικά ο υμνογράφος και μαζί του κι εμείς: «Η των ουρανών υψηλοτέρα και πάσης κτίσεως τιμιωτέρα». Η υπερευλογημένη Θεοτόκος, λόγω της υπερθαύμαστης καθαρότητάς της, είναι πιο τιμημένη απ' όλη τη δημιουργία του Θεού και έχει δόξα μεγαλύτερη από τη δόξα των αγγελικών δυνάμεων. Η Παναγία, η πανάμωμη, η ελεύθερη από κάθε κηλίδα κακού, με την απαράμιλλη αρετή της και την ταπεινή υπακοή της, απολαμβάνει και αντανακλά τη δόξα του Χριστού.
Δεκαπενταύγουστος 2013. Τους αγίους τους εορτάζουμε στην ημέρα της κοιμήσεως τους. Τι να πούμε, όμως, για την Κεχαριτωμένη; Ο θάνατος της είναι θρίαμβος, η Κοίμησή της η πιο μεγάλη εορτή. Λαμπρά πανήγυρις, μεγάλη εορτή, χαρά. Οι Ορθόδοξοι σ' όλη την οικουμένη με αγαλλίαση και ευφροσύνη τρέχουμε στους ναούς, ψάλουμε τους θαυμάσιους ύμνους και εορτάζουμε το Πάσχα του καλοκαιριού, τη μεγαλύτερη Θεομητορική εορτή.
Ευχές και ύμνοι, ενθουσιασμός και λαμπρότητα, χαρά στις ψυχές και στα πρόσωπα μας. Πανηγυρίζουμε στην Κοίμηση της Θεοτόκου και αναμένουμε την ημέρα της δικής μας λυτρώσεως από τα θλιβερά της επίγειας ζωής και της θριαμβευτικής εισόδου μας στη μακάρια ζωή της βασιλείας του Θεού.

15aygoysto

 

Συνδεμένοι Χρήστες

Έχουμε 11 επισκέπτες συνδεδεμένους

Αναζήτηση...

Webdesign

Σχεδίαση Ιστοσελίδας και φιλοξενία από την WEBROS