forex trading logo
GreekEnglish (United Kingdom)

GTranslate

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

weather

Έργα Καρπώνη Αθανάσιου
Ομιλία Cpt Καρπώνη Θανάση στη Ναυτιλιακή λέσχη Θεσσαλονίκης και κατάλογοι με Λιτοχωρίτικα πλοία PDF Print E-mail
Written by mouseio   
There are no translations available.

Την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015 στην Ναυτιλιακή λέσχη Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τον εορτασμό της ημέρας του «Ελληνικού εμπορίου ναυτικού». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος και πρώην Γενικός Γραμματέας του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου πλοίαρχος Ε.Ν. Καρπώνης Αθανάσιος.
Θέμα ομιλίας: «Η Λιτοχωρίτικη Ναυτική παράδοση».
Την ομιλία και τους καταλόγους με τα Λιτοχωρίτικα πλοία μπορείτε να τα δείτε παρακάτω:
Η ΛΙΤΟΧΩΡΙΤΙΚΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι, Λιτόχωρο, στους πρόποδες του Ολύμπου. Και όμως η κωμόπολη με τη μεγάλη Ναυτική παράδοση. Τους τελευταίους αιώνες είναι καταγεγραμμένες ιστορικές ημερομηνίες Λιτοχωριτών, οι οποίοι είτε στην αρχή με βάρκες, είτε αργότερα με ιστιοφόρα, κατάφεραν να είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες εμπορίου, τουλάχιστον στο Βόρειο Αιγαίο.
Το 1762 εγκαινιάζεται η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου με το πλαϊνό παρεκκλήσι του Αγίου Διονυσίου. Σύμφωνα με την επιγραφή που είναι πάνω από την κεντρική θύρα της εκκλησίας, σαν κτήτορες μνημονεύονται ο Χατζημιχαήλ, ο Ρεΐζης και άλλοι Λιτοχωρίτες καραβοκυραίοι, δείγμα ευσέβειας στη χριστιανική τους πίστη. Ο πλούτος προέρχεται κυρίως από συμμετοχή τους σε πειρατείες που εκείνα τα χρόνια ήταν σε μεγάλη έξαρση στο Β. Αιγαίο και κατ' επέκταση και στο Θερμαϊκό κόλπο, οι οποίες απέφεραν ευμάρεια και πλούτο στους Λιτοχωρίτες Ναυτικούς.

Read more...
 


Online Members

We have 7 guests online

Search

Webdesign

Designed and hosted by WEBMAN